Prepping - Guide til Kriseberedskab derhjemme

Forestil dig en strømafbrydelse, der varer i flere dage

Dit hjem bliver mørkt og koldt. Eller måske rammes vi af et større it-angreb, ekstremt vejr, eller en naturkatastrofe, der fuldstændig lammer samfundet. For ikke at nævne andre typer kriser. Med et godt hjemmeberedskab og “prepping” vil du hverken blive overrasket eller panikke i en sådan situation, men i stedet kunne klare dig selv uden hjælp fra samfundet. Forberedelse er nøglen til at sikre din families velvære i enhver krisesituation.

Indhold

Hvad er prepping?

Prepping er et udtryk, som mange forbinder med personer i USA, der isolerer sig fra samfundet og forbereder sig på dommedag. Dette kan naturligvis skræmme mange fra at tage myndighedernes anbefalinger alvorligt. Ordet “prepping” stammer fra engelsk og betyder blot “at forberede sig”. I virkeligheden er det ikke anderledes end at forberede sig til andre scenarier i hverdagen. Eksempelvis tager vi en regnjakke med, hvis der er risiko for regn. En prepper forbereder sig på fremtiden og tager ansvar for sin egen og familiens tilværelse. Prepping handler om at være klar til at håndtere uventede hændelser og sikre, at du har de nødvendige ressourcer til at overleve og trives.

Hvor længe skal man kunne klare sig i en krise?

Ifølge den danske Beredskabsstyrelse skal du have nødberedskab derhjemme, så du kan overleve i mindst 3 dage. Ved at sammensætte en beredskabspakke og forberede dig med ekstra mad i spisekammeret, er du kommet et godt stykke. At kunne klare sig selv i tre dage giver myndighederne tid til at fokusere på at få kontrol over krisen og hjælpe de mest sårbare. Du kan læse Beredskabsstyrelsens anbefalinger her.

I denne artikel deler vi vores tips til, hvad du kan gøre, og hvilke ting du kan købe til dit kriseberedskab. En veludrustet beredskabspakke kan gøre en stor forskel i at sikre din families komfort og sikkerhed under en krisesituation.

Prepping-liste til dit kriseberedskab i hjemmet

Vigtige genstande til dit hjemmeberedskab:

  1. Radio med håndsving eller batteriradio: En radio er afgørende for at modtage nyheder og opdateringer fra myndighederne.
  2. Pandelampe, lommelygte, lygte: Lyskilder er essentielle, når strømmen er væk. Sørg for at have ekstra batterier.
  3. Dunke eller PET-flasker med rent vand: Vand er livsnødvendigt. Opbevar mindst tre liter pr. person pr. dag.
  4. Langtidsholdbar mad, der kan tåle stuetemperatur: Madvarer med lang holdbarhed, som konserves og tørvarer, er ideelle.
  5. Trangia eller campingkomfur med brændstof: Et bærbart komfur gør det muligt at lave mad, selv når strømmen er væk.
  6. Soveposer, varmt tøj og tæpper: Hold varmen med soveposer og ekstra tøj.
  7. Tændstikker, fyrfadslys og stearinlys: Bruges til belysning og som varmekilde.
  8. Alternativ varmekilde, der drives af træ, petroleum, flaskegas eller diesel: Vær forberedt på kulde med en alternativ varmekilde.
  9. Husapotek og medicin: Et godt husapotek og nødvendig medicin er uundværlige.
  10. Hygiejneartikler: Toiletpapir, sæbe og andre hygiejneprodukter.
  11. Powerbank, opladede batterier og ekstra batterier: Hold dine elektroniske enheder opladet.
  12. Kontanter: Når betalingssystemer svigter, er kontanter nødvendige.
  13. Blok med vigtige telefonnumre og andre oplysninger: Hav altid vigtige kontaktoplysninger ved hånden.


Mange af disse ting har vi naturligvis derhjemme i forvejen, men det kan være nødvendigt at gå på jagt efter de resterende ting i enten outdoor-butikker, supermarkeder eller online shops. Et godt overblik over, hvad du mangler, kan hjælpe dig med at få alle nødvendige genstande hurtigt og effektivt.

Hvad har jeg brug for til mit hjemmeberedskab?

Vi kan dele kriseberedskabet hjemme op i en række områder for at gøre det mere overskueligt:

Vand

Adgang til rent vand er livsnødvendigt og derfor det vigtigste at have i sit beredskab. Den danske Beredskabsstyrelse anbefaler at have mindst tre liter vand pr. voksen pr. dag. Dette dækker både drikkevand og vand til hygiejnebehov. Vand er den mest kritiske ressource, og det er vigtigt at have en plan for, hvordan du får adgang til det i en nødsituation.

Tip
Bor du i nærheden af havet eller en sø, kan du hente vand derfra i spande til toiletskyl, så du ikke spilder dit rene vand. Køb vanddunke, og fyld dem med rent drikkevand, som du derefter opbevarer på et mørkt og køligt sted. Udskift vandet med jævne mellemrum, så det er friskt. Er vandet i dine flasker et par måneder gammelt, når katastrofen rammer, bør du naturligvis drikke det alligevel, hvis ikke du kan få fat på noget nyt. Gammelt vand er trods alt bedre end ingen vand.

Hvis du er usikker på vandkvaliteten, kan du altid koge vandet først.

Mad

Forbered dig ved at oplagre ekstra madvarer derhjemme. Vælg mad med lang holdbarhed, der kan opbevares ved stuetemperatur. Det er godt, hvis maden kan spises uden tilberedning og med lidt eller intet vand. Alternativt kan du også købe frysetørret mad eller feltrationer, der blot skal opvarmes med lidt kogende vand.

Gode madvarer til hjemmeberedskabet er typisk konserves og tørvarer. Æg er en undervurderet prepping-madvare. De har en lang holdbarhed, også ved stuetemperatur.

Køb gerne mad, som du også har lyst til at spise til daglig. På den måde kan du spise fra dit beredskabslager og langsomt fylde op med nye produkter, så udløbsdatoen ikke overskrides. Her er det dog vigtigt, at du husker at genopfylde, så du ikke pludselig står uden madvarer, når katastrofen rammer. Vil du hellere have dit lager gemt væk, kan du i stedet skrive udløbsdatoerne ned og vente med at spise maden, når datoen nærmer sig.

Husk desuden, at der er forskel på, om maden er markeret med “sidste anvendelsesdato” eller en “bedst før-dato”.

Sidste anvendelsesdato
Denne dato bør ikke overskrides!

Bedst-før
Maden kan godt bruges efter datoen, så længe det dufter og smager fint.

Varme

Ved strømafbrydelse om vinteren kan dit hjem hurtigt blive koldt. Forbered dig ved at udvælge et rum, hvor familien kan samles, og indrette det med tæpper på gulvet og tætning af døre og vinduer. Hvis det bliver rigtig koldt, kan du bygge en hule under et bord. Find vintertøjet og skiundertøjet frem, og hent gerne soveposer.

Det er muligt at få ekstra varme fra fyrfadslys, etanolpejs eller petroleumsovn. Men husk på risikoen for brand, og sørg for god ventilation. Tænk over sikkerheden ved brug af alternative varmekilder og sørg for, at de er placeret sikkert.

Kommunikation

Det er vigtigt at kunne få adgang til korrekte informationer fra myndighederne i tilfælde af en krise, eller en alvorlig ulykke. Opsøg nyheder via DR eller TV2, hvis du stadig har adgang til det. Det er en god ide at anskaffe en batteridrevet radio eller en radio med håndsving, der kan opfange FM, hvis al strøm samt radio- og internetsignal går.

Sørg for at holde mobiltelefonen opladet, og anskaf gerne en powerbank (ekstra batteri) for at have adgang til elektricitet, selvom strømmen går. Hav også gerne altid nogle pakker batterier liggende som reserve.

Skriv vigtige telefonnumre på familiemedlemmer, venner og kommunen ned på et stykke papir eller i en bog.

Betaling og kontanter

Vær forberedt på kaos, hvis betalingskort og internetbanker ophører med at fungere. Hav ekstra kontanter i små enheder derhjemme og overvej at have forskellige betalingskort og konti i forskellige banker. Dette sikrer, at du stadig kan foretage nødvendige køb, selvom de digitale betalingssystemer svigter.

Medicin og førstehjælp

Sørg for at have nødvendig medicin til mindst tre dage og en førstehjælpskasse. Frygter du, at din medicin bliver for gammel, så brug løbende af din medicinbeholdning og genopfyld efterhånden. Og ligesom med maden, er du bange for, at du glemmer at fylde op igen, så undlad at bruge af medicinen, før udløbsdatoen nærmer sig.

Du bør forberede ekstra stearinlys, til når det bliver mørkt, når strømmen går. En batteridrevet lommelygte er udmærket, men en pandelampe er måske endnu mere praktisk at bruge, så du har hænderne frie. En håndsvingsdrevet radio er normalt også udstyret med en lygte. Anskaf også gerne en petroleumslampe eller lygte, der er batteridrevet eller af LED.

Glem ikke at have nok af alle de nødvendige hygiejneprodukter, såsom toiletpapir, hygiejnebind, bleer, sæbe og vådservietter.

Hvis du har kæledyr, skal du også huske at have nok mad og vand til dem.

For at gøre tilværelsen lidt sjovere under en krisesituation kan det være en fordel at forberede sig med spil i form af et spil kort og diverse brætspil.

Stå sammen i nabolaget

Prepping bør ikke betragtes som et “hver mand for sig selv”-projekt. I krisetider bliver fællesskabet en uvurderlig styrke. Selvom man har forberedt sig til at klare sig selv, er det essentielt at huske på, at ikke alle har haft samme mulighed. Ved at stå sammen i nabolaget og dele både ressourcer og information, kan I sikre, at alle kommer bedst muligt igennem krisen. Find ud af, hvor hinandens styrker ligger: Kan nogen opvarme sit hus med en generator? Og hvem kan grundlæggende førstehjælp, hvis det bliver nødvendigt?

I sådan en situation er det vigtigt at stå sammen og sikre, at ingen står alene. Hvis ikke alle har haft mulighed for at investere i en nødradio, kan I samles et sted og lytte til de seneste nyheder sammen. Og dem, der har varme tæpper til overs, kan dele ud af dem.

Flere gode råd til krisesituationen

Afhængigt af krisens karakter skal den håndteres forskelligt. Er der tale om en situation, hvor alle skal holde sig indendøre? Er du i direkte fare? Er det en kortvarig eller længere krise? Dette bør du orientere dig om som det allerførste, når du bliver opmærksom på krisen.

Flere gode råd

  • Lav en evakueringsplan som en del af din prepping, så du og din familie ved, hvor I skal tage hen, såfremt der sker noget alvorligt i jeres område, og det er muligt at tage afsted.
  • Lyt efter sirener, og gå som det første indenfor for at lytte til DR eller TV2. Omkring 80 % af den danske befolkning bor, så de kan høre sirenernes varsler. Men med det nye varslingsinitiativ på telefonen, bør ingen efterlades uvidende.
  • Lyt kun til information fra pålidelige kilder. I krisetider vil der naturligt blive spredt en masse mis- og disinformation på sociale medier og nyhedskanaler. Derfor er det vigtigt kun at lytte til og lade sig guide af de troværdige medier. I Danmark er anbefalingen DR og TV2.
  • Tjek op på slægtninge, der har brug for hjælp, hvis det er muligt at kontakte dem. Bor I langt fra hinanden, kan du på forhånd forsøge at lave en aftale med dine slægtninges naboer.
  • Tank bilen op i god tid, hvis krisen bliver varslet, eller sørg eventuelt for at opbevare ekstra brændstof derhjemme. Husk, at det kun er lovligt at opbevare op til 25 liter benzin i godkendte beholdere. Under krisen bør du være sparsom med brændstoffet og kun køre, når det er absolut nødvendigt.

Hvorfor skal du kunne klare dig i mindst tre dage?

Vi lever i et samfund, hvor det meste fungerer i det daglige. Men hvis der sker noget ekstremt, såsom en krise eller krig, skal du være forberedt på, at samfundets ressourcer ikke vil række. Så vil myndighederne skulle prioritere, så de, der har størst behov, får hjælp først. Hvis befolkningen kan klare sig selv i 3 dage, betyder det, at myndighederne kan lægge deres fokus på krisen og hurtigere forsøge at få kontrol over den.

Den 15. juni 2024 besluttede den danske regering at anbefale, at privatpersoner har mindst tre dages forsyninger derhjemme. Ved at gennemgå dit hjemmeberedskab aflaster du samfundet, så de, der virkelig er udsatte, kan få den hjælp, de har brug for. Hertil kommer, at du vil føle dig meget mere sikker, hvis du ved, at du kan klare dig selv i et stykke tid!

Hvad kan der ske?

Der er mange eksempler på scenarier, man skal forberede sig på. Det mest sandsynlige er en langvarig strømafbrydelse. Det kan ske i tilfælde af ekstreme vejrforhold, såsom snestorme, solstorme og orkaner, eller oversvømmelse, skovbrand eller krise. Bemærk, at strøm- og vandafbrydelse ikke altid behøver at skyldes katastrofer. Nogle gange kan det blot være en rendegraver, der i sit daglige arbejde kommer til at ødelægge kabler eller rør i jorden.

Hvis der ikke er strøm, vil varmen i dit hjem sandsynligvis også forsvinde. Det bliver svært at lave mad, og den kommunale vandforsyning holder op med at virke.

Maden i butikken bliver udsolgt, hvis det overhovedet er muligt at handle. Det er ikke muligt at betale med kort, og din mobiltelefon holder op med at fungere. Du kan ikke få adgang til internettet. Den offentlige transport kan stoppe, og du vil ikke være i stand til at tanke eller oplade din bil. Desuden bliver det svært at få fat i medicin.

Det er også muligt, at du bliver isoleret i dit hjem i en periode med eller uden strøm. For eksempel på grund af snestorm, oversvømmelse, ulykke eller pandemi.

Derfor bør du gennemgå dit hjemmeberedskab allerede i dag, så du kan klare dig selv i mindst 3 dage!